Zone Dieetti

Zone-dieetti on amerikkalaisen Barry Searsin kehittämä dieetti, jossa pyritään ihannepainoon tietyllä ruokavaliolla. Laihtumisen lisäksi väitetään, että zone dieetti on tehokas apu eräiden sairauksien hoidossa. Jokaisen aterian tulisi sisältää 30 % proteiineja, 30 % rasvaa ja 40 % hiilihydraatteja.

Vihannekset ja hedelmät ovat hiilihydraattien päälähteet, mutta myös viljatuotteita voidaan syödä, kunhan määrät pidetään maltillisina.

Vähän kuin Atkins-dieetti

Zone dieettiä voidaan pitää Atkinsin dieetin lievempänä muotona, sillä proteiinia syödään melko paljon ja ruokavalio perustuu lievään ketoosiin. Zone-dieetiessä keto oireita on kuitenkin vähemmän, sillä hiilyhydraatteja syödään enemmän.

Zone dieetin kannattajien mukaan ruokavalio sopii hyvin urheilijoille, laihduttajille sekä lapsille, koska se on tervehenkinen dieetti jossa ei mennä äärimmäisyyksiin.

Zone dieetissä syödään rasvaa 30%, hiilihydraateja 40% ja proteiiniä 30%.

Dieetin alkuvaiheessa tavoittena on oikeiden juomien juominen. Säännöllisesti saa juoda teetä, kaakaota, vettä ja vähän kahvia mutta ilman makeutusta. Proteiinilähteenä toimii kala ja liha. Rasvat saadaan myös kalasta sekä öljyistä. Hiilihydraatit hankitaan kasviksista.

Taustalla ketoosi

Zone perustuu lievään ketoosiin, mutta hiilihydraatteja syödään silti sopivasti. Ruokavalio poikkeaa KTL:n suosituksista, koska hiilihydraatteja pitää syödä puolet vähemmän. Lisäksi proteeinien syömistä pyritään lisäämään. Laihdutuksessa Zone on monien kannattajiensa mielestä parempi kuin Atkinsin dieetti, koska elimistö pyrkii pudottamaan hitaasti painoa. Zone-dieetti saattaa kuormittaa munuaisia ja maksaa vähemmän kuin monet muut dieetit, koska proteiinit pyritään saamaan ruoka-aineista, joiden ravintoainetiheys on korkea.

Zonessa korostetaan kalan tärkeyttä muun muassa päättelemällä että koska Japanissa syödään paljon kalaruokia, se saattaa olla yksi syy japanilaisten korkeaan elinikään. Kalojen rasvat ovat tyydyttymättömiä, joten ne vaikuttavat positiivisesti ”hyvän” HDL-kolesterolin arvoihin veressä. Zonen kannattajien mukaan nopeiden hiilihydraattien ja transrasvan määrän lisääminen on keskeinen syy korkeaan kolesteroliin.

Zone dieettiä voidaan pitää terveellisenä myös pitkällä tähtäimellä, koska hiilihydraatteja nautitaan jatkuvasti, toisin kuin Atkins Dieetissä. Tähän dieettiin ei kannatakkaan suhtautua kuuriluontoisesti, vaan pitkäaikaisena elämäntapana jossa painotetaan laadukkaiden proteeinien saantia ja vältetään huonoja rasvoja.

Jätä kommentti