Stevia – kaloriton makeuttaja

Luonnollinen makeutusaine stevia on laillistettu vihdoin! Tämä ilahduttaa monia laihduttajia, kuten diabeetikkojakin.

Stevian laillistaminen on positiivinen tapahtuma, sillä se on luonnollinen ja turvallinen makeuttaja kaikenlaiseen ruoanlaittoon. Stevia kestää myös kuumennuksen, toisin kuin yleisin makeutusaine, aspartaami. Sitä voi siis hyödyntää hauduttamisessa, kuten myös uuniruoissa. Nyt voit siis leipoa kevyen piirakan, vaikka laihduttaisitkin! Lisäksi stevia kestää pakastamista, aivan kuten sokeri.

Mikä on stevia?

Stevia löydettiin jo satoja vuosia sitten Paraguyan ja Brasilian rajamailta alkuperäiskansojen toimesta. Silloin huomattiin stevian makea maku, jota alettiin hyödyntämään ruoassa. Stevia onkin peräti 300 kertaa makeampaa kuin sokeri, joten pieni määrä riittää tuomaan makua.
Myös muualla maailmassa on huomattu stevian hyödyt. Muun muassa Japanissa sitä on käytetty 1970-luvulta lähtien yleisesti koko maassa.
Suomessa stevia on laillistettu vasta nyt elintarviketeollisuuden toimesta. Tuotetta toki on saanut jo aiemminkin luontaistuotekaupoissa, joskaan ei elintarvikekäyttöön. Stevian siemeniä ja kasvinosia on hyödynnetty monien laihduttajien kotona, jossa kasvi on laitettu kasvamaan ikkunalaudalle. Nyt kuitenkin steviaa voi ostaa ns. valmiina tuotteena, eikä kasvia tarvitse itse hoitaa ja kasvattaa. Tuotteesta on tehty kuluttajaystävällisiä niiden helppokäyttöisyyden vuoksi.

Stevia on luonnollinen vaihtoehto aspartaamille

Aspartaamia on käytetty kalorittomana makeutusaineena elintarvikkeissa jo pitkään. Sen käytöstä on kuitenkin kohuttu jo pitkään, kun selvisi että aspartaamia käytetään myös rotanmyrkyn valmistuksessa. Lisäksi muitakin sivuvaikutuksia on tutkittu, ja päälimmäisenä esille on tullut migreeni ja päänsärky. Syövästä käytiin kiivasta keskustelua, ja pelättiin aspartaamin altistavan syövälle. Tästä ei kuitenkaan ole tarkkoja tutkimustuloksia, jonka vuoksi keskutelu on vielä hieman auki. Syöpäkeskustelun lisäksi pinnalle on noussut epäilyjä aspartaamin vaikutuksesta jopa mielenterveyteen, sekä vatsantoimintaan ja ihon kuntoon. Aspartaamin sivuvaikutuksia on listattu kymmeniä, joskaan kaikista ei ole tehty tieteellistä tutkimusta.
Joka tapauksessa aspartaami on menettänyt suosionsa, sillä monet pelkäävät tuotetta. Stevia saattaa siis hyvinkin sivuuttaa aspartaamin, ja ensiaskel nähtiin jo, kun Fanta lanseerasi ensimmäiset steviaa sisältävät virvoitusjuomansa. Lisäksi suosittu makeutusaineiden markkinoija Canderel on tuonut kauppojen hyllyille stevia makeuttajansa. Esimerkiksi sokeria muistuttavat steviakiteet ovat kätevä tapa käyttää tuotetta ruoanlaitossa ja juomien makeuttamisessa. Tulee kuitenkin muistaa, että stevia on hyvin makeaa, eikä käyttää sitä liikaa.
Steviaa voi ostaa tavallisista ruokakaupoista, sekä luontaistuoteliikkeistä.
Stevian yleistymisen myötä voisi luulla myös makeisia saatavan pian kalorittomina ja luonnollisina. Tällöin myös laihduttaja voi nauttia karamellinsa kevyinä, pelkäämättä makeutuaineiden yleisiä sivuvaikutuksia.

Onko stevia turvallinen tuote?

Stevia on ehdottomasti turvallinen makeutusaine. Tutkimuksissa ei ole löydetty mitään syöpää aiheuttavia ominaisuuksia. Suositusannoksesta tulee kuitenkin pitää kiinni, ja 70-kiloiselle aikuiselle se tarkoittaa 38 grammaa. 20-kiloa painava lapsi puolestaan voi syödä 10 grammaa steviaa per vuorokausi.

Jätä kommentti