Spirulina

Spirulina on siniviherlevien heimoon kuuluva mikrolevä, jonka Spirulina maxima ja Spirulina platensis lajikkeita viljellään elintarvikkeeksi. Spirulinaa viljellään erityisesti Mexicossa, Kaliforniassa ja Thaimaassa. Spirulina on tunnettu sen runsaasta proteiinipitoisuudesta ja sitä pidetään yleisesti yhtenä maailman ravinnerikkaimpana elintarvikkeena. Spirulinaa käytetään useimmiten ravinnelisänä tukemaan yleistä terveyttä, lihaskuntoharjoittelua sekä kehon puhdistumista.

Spirulina on loistava proteiinin lähde

Spirulinan tehokkuudesta on tehty runsaasti tieteellistä tutkimusta ja tieto sen monipuolisesta hyödyllisyydestä lisääntyy vuosi vuodelta. Maailman terveysjärjestö (WHO) on kutsunut spirulinaa ”mielenkiintoiseksi ruoka-aineeksi monesta eri syystä, rikkaaksi proteiinin, raudan ja välttämättömien ravintoaineiden lähteeksi”. Esimerkiksi spirulinaa on ehdotettu ratkaisuksi kehittyvien maiden aliravitsemukseen liittyvän ongelman ratkaisuksi.

Spirulina soveltuu lisäravinteeksi etenkin urheilijoille ja kasvissyöjille. 100 grammaa spirulinalevää sisältää proteiineja noin 70%, hiilihydraatteja 17% sekä rasvoja 7%. Lisäämällä jauhettua spirulina levää ruoka-annokseen voit rikastuttaa ruokavalion proteiinipitoisuutta melko vaivattomasti. Kasvissyöjät hyötyvät spirulinan runsaan proteiinipitoisuuden lisäksi spirulinan sisältämistä B-ryhmän vitamiineista (sisältää B1-, B2-, B3-, B6- ja B12-vitamiineja). 100 grammassa spirulina-jauhetta on  B1-vitamiinia 1,02 milligrammaa ja B3-vitamiinia 6,20 milligrammaa.

Spirulina on hyvin proteiinirikas tuote ja sen sisältämä proteiini imeytyy elimistön käyttöön paremmin kuin esimerkiksi lihasta peräisin oleva proteiini. Keho pystyy tutkimusten mukaan hyödyntämään noin 85% spirulinan sisältämästä proteiinista, kun vastaava luku lihasta on noin 20%. Proteiinin saanti voi olla puutteellista esimerkiksi kasvissyöjillä ja urheilijoilla. Spirulinan avulla pystyt täydentämään proteiininsaantiasi.

Oiva välttämättömien aminohappojen lähde

Proteiinirikas spirulina sisältää runsaasti aminohappoja, muun muassa argiinia, asparagiinihappoa, fenyylialaniinia, glutamiinihappoa, glysiinia, histidiinia, isoleusiinia, kystiinia, leusiinia, lysiinia, metioniinia, proliinia, tryptofaania, tyrosiinia sekä valiinia. Lista on pitkä. Suurin osa näistä aminohapoista ovat välttämättömiä aminohappoja, joita elimistö ei pysty muodostamaan itse. Aminohapot toimivat elimistössä solutasolla suoja- ja rakenneaineina. Aminohapot osallistuvat verenpaineen ja veren glukoosipitoisuuden säätelyyn, energia-aineenvaihduntaan, kudosten uusiutumiseen, vahvistavat immuunijärjestelmää sekä edistävät oppimista.

Spirulina on erityisen hyvä lähde rikkipitoisille aminohapoille. Spirulina sisältää kysteiinia ja metioniinia, jotka edesauttavat maksaa ja hermostoa puhdistautumaan raskasmetallijäämistä. Kysteiini suojaa elimistöä vapailta radikaaleilta (antioksidatiivinen vaikutus), korjaa DNA-vaurioita ja poistaa raskasmetalleja kehosta myrkytystapauksissa. Myös metioniini tukee raskasmetallijäämien poistumista kehosta. Tämän lisäksi metioniini osallistuu kysteiinin muodostumiseen kehossa ja poistaa veresta rasvaa. Näiden kahden aminohapon ansiosta spirulinaa pidetään mainiona elintarvikkeena kehon puhdistamiseen raskasmetallijäämistä, joita kertyy kehoon esimerkiksi ilmansaasteista.

Spirulinalevästä mineraaleja ja välttämättömiä rasvahappoja

Spirulina on kiistattomasti myös mainio antioksidanttien ja erilaisten mineraalien lähde. Spirulinassa on paljon seleeniä, kalsiumia, rikkiä, beetakaroteenia sekä B-vitamiinien lisäksi A-, E- ja K-vitamiineja.

Spirulina sisältää runsaasti myös välttämättömiä rasvahappoja. Ihmisen keho ei pysty itse tuottamaan välttämättömiä rasvahappoja ja siksi niitä on saatava ravinnosta. Välttämättömät rasvahapot tukevat ihmisen terveyttä, kehon fysiologisia toimintoja ja ehkäisevät tulehduksia. Spirulinaa pidetään myös äidinmaidon jälkeen parhaana lähteenä gammalioneelihapon eli GLA:n muodostumiselle kehossa.  GLA muun muassa parantaa ihon kuntoa, ehkäisee allergioiden syntymistä ja ehkäisee tulehduksia.

Mistä spirulinaa löytää?

Spirulinaa myydään Suomessa pääasiallisesti luontaistuotekaupoissa sekä internetissä. Sitä on saatavana jauheen, puristeiden ja kapseleiden muodossa. Esimerkiksi Hawaijilainen spirulinajauhe maksaa noin 10-12 € / 125 grammaa. Kapselit merkistä riippuen kustantavat noin 10-15 € / pakkaus (yleensä n. 150 tablettia). Erityisesti spirulinaa suositellaan nautittavaksi jauheen muodossa, sillä tablettipuristeet saattavat sisältää ylimääräisiä sitkostusaineita. Jauhetta on myös helpompi lisätä ruokiin, esimerkiksi teejuoman tai smoothien sekaan.

Jätä kommentti