Raakakaakao ja -suklaa

Suklaa valmistetaan kaakaopuun hedelmän sisältä löytyvistä kaakaopavuista. Yleisimmät kaakaolajikkeet ovat crillo (jota yleisesti pidetään myös laadukkaimpana kaakaona), forastero sekä trinitario. Kaakaon terveyttä edistävistä ominaisuuksista on keskusteltu jo vuosisatoja. Viime aikoina raaka kaakao ja raakasuklaat ovat valloittaneet kauppojen hyllyjä.

Onko kaakao terveellistä?

Alkuperäisessä muodossa oleva, käsittelemätön ja kuumentamaton raaka kaakaopapu on luonnostaan yksi maailman ravinnerikkaimmista ruoka-aineista. Kaakao sisältää suuren määrän antioksidantteja ja elimistölle tärkeitä kivennäisaineita, kuten magnesiumia, rautaa, mangaania, kromia, rikkiä ja kuparia. Elimistö käyttää antioksidantteja tasapainottamaan oksidatiivisen stressin aikaansaamia haitallisia reaktioita kehossa. Ne ovat välttämättömiä elimistön terveenä säilymiselle. Kivennäisaineita elimistö tarvitsee muun muassa kudosten rakennusaineeksi (magensuim, rikki) sekä katalyyteiksi entsyymi- ja hormonisäätelyyn (rauta, mangaani). Näiden lisäksi raaka kaakaopapu sisältää omega 6-rasvahappoja, A, B-, C- ja E-vitamiineja sekä kuituja.

Raakasuklaan valmistaminen

Itse raakasuklaan valmistamiseen käytetään kaakaovoin ja raa’an kaakaojauheen lisäksi esimerkiksi hunajaa makeuttamiseen. Raakasuklaan valmistuksessa käytettävät raaka-aineet prosessoidaan alle 45 asteessa. Liian kuumassa lämpötilassa kaakaopapujen ravintoarvot kärsivät, jolloin pavun rikas ravinnepitoisuus vähenee.

Miten kaakao vaikuttaa ihmisen terveyteen?

Ennenkaikkea raa’an kaakaon terveysvaikutukset näyttävät nykytutkimusten valossa vaikuttavan ihmisten aivotoimintaan ja mieleen. Raaka kaakao sisältää runsaasti phytokemikaaleja, jotka stimuloivat aivojen toimintaa. Näiden phytokemikaalien uskotaan muun muassa lisäävän onnellisuuden tunnetta (anandamidi), mielihyvän tunnetta (dopamiini), vähentävän stressiä (serotoniini) ja piristävän (teobromiini). Tiivistäen voidaan väittää, että kaakaon nauttiminen torjuu masennusta ja lisää iloisuutta. Sen uskotaan myös suojaavan sydän- ja verisuonitaudeilta. Kaakao on kohtuullisesti käytettynä monipuolinen, terveellinen ja luonnonmukainen nautintoaine.

Kaakaon nauttiminen suurina annoksina voi kuitenkin olla terveydelle haitallista, sillä kaakaopavut sisältävät runsaasti myös alkaloideja (kasviemäksiä) ja toksiineja. Nämä yhdisteet voivat suurina määrinä vaikuttaa epäsuotuisasti kehon fysiologiseen toimintaan. Myös kaakaopavun suuri arginiinipitoisuus voi aiheuttaa ei-toivottuja reaktioita, kuten arkuutta suun alueella ja limakalvoilla. Kaakaopavun sisältämä oksaalihappo puolestaan sitoo kehosta kalsiumia. Tämän takia usein raakaa kaakaota käyttävän henkilön kannattaa huolehtia riittävästä kalsiumin saannista. Maidon ja kaakaon sekoittaminen keskenään on herkullinen ja järkevä tapa nauttia raa’asta kaakaosta ja sen terveydellisistä hyötyvaikutuksista.
Mistä raakakaakaota ja raakasuklaata saa?

Raakaa kaakaota on saatavilla:

  • kaakaojauheena
  • kaakaorouheena (kaakaonibsit)
  • kokonaisina kaakaopapuina
  • kaakaomassana
  • kaakaovoi (kaakaopavuista kylmäpuristettu rasva)
  • raakasuklaalevyt ja -konvehdit

Raakakaakao- ja suklaatuotteita myydään pääasiassa luontaistuotekaupoissa. Erityisesti raakasuklaa-nibsit ovat suosittu tuote ja niitä löytää melko helposti jokaisen luontaistuotekaupan hyllyltä. Internetin verkkokaupoista löytyy laaja 

Jätä kommentti