Proteiinidieetit

Tiukimmat proteiini dieetit vastustavat ehdottomasti hiilihydraattien käyttöä ja pitävät hiilihydraatteja todella lihottavina. Atkins dieetillä on moni voinut pudottaa painoaan, mutta harva ymmärtää mistä laihtuminen on johtunut. Useimmiten suurin syy on nesteen poistuminen ja pienempi energiansaanti.

Proteiinidieetti voi olla terveelinen, JOS käyttää kasviperäisiä proteiininlähteitä. Proteiinia saa runsaasti mm. pavuista, herneistä, tofusta, siemenistä ja pähkinöistä. Juomaksi käy mm. makeuttamaton soijajuoma ja jogurtin tilalle makeuttamaton soijajogurtti.

Kasviperäisistä proteeininlähteistä saa samalla elimistölle todella tärkeää kuitua, kun taas eläinperäisissä proteiininlähteissä ei ole lainkaan.

Minusta on kuitenkin hölmöä vältellä kaikkia hiilihydraatinlähteitä. Minä välttelen sokeria ja valkoisia vehnäjauhoja, mutta syön hyvällä ruokahalulla ruisleipää ja luomupuuroa. Olen hoikka ja hyväkuntoinen.

Älkää hyvät ihmiset uskoko, että eläinperäisen proteiinin runsas syöminen olisi terveellistä, sillä sitä se ei ole. Vaikka esim. Atkinsin dieetillä saattaakin laihtua nopeasti.

Nykyiset proteiinidieetit  ovat kuitenkin uudistuneet ( esim. Atkinsin uusi dieetti) ja näissä lihapitoisissa dieeteissä herkutellaan usein pihveillä ja salaateilla, lisäksi ne sisältävät myös kuitupitoista viljaa ja paljon vihanneksia ja hedelmiä. Puhdistettua tärkkelystä ja sokeria ei ruokavalion tarvitsekaan sisältää.

Kohtuullinen lihamäärä yhdistettynä hiilihydraatteihin on paljon terveellisempää kuin pelkkien hiilihydraattien syöminen.

Tällainen hyvin suunniteltu ruokavalio voi olla proteiinidieetti, jonka avulla useimpien ihmisten ravitsemus paranee ja useimmilla myös paino laskee.

Hra Atkinsille ei käynyt mikään noista (kovat suonet, kihti, munuaiset, tms.), vaan liukas ja kova nykkiläinen katu.

Hyvin niukoilla hiilihydraateilla ja runsailla rasvoilla on eletty vuosikymmeniä ilman ilmeisiä ongelmia. Tämä ei koske pelkästään Atkinsiä itseään ja hänen ruokavalionsa noudattajia, vaan myös joitakin epileptikoita ja joitakin alkuperäiskansoja kuten inuitit, masait ja samburut. Pisimmät kontrolloidut kokeet lienevät tällä hetkellä vasta kolmannella vuodella, mutta tähänastisten tuloksien mukaan pihvinpurijoilla on mennyt paremmin kuin pullamössöttäjillä.

Terveellinen proteiinidieetti

Proteiinidieetin periaatteita:

  1. Jos vähänkään epäilet, että munuaisissasi on jotain vikaa, tutkituta itsesi ennenkuin alat lisätä proteeiinin osuutta ruokavaliossasi.
  2. Joka aterialla kannattaa syödä runsaskuituisia ja hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja – esimerkiksi runsaasti höyrytettyja kasviksia ja kokojyväviljaa.
  3. Vaalea linnunliha on terveellisempää, varsinkin kun et kypsennä sitä rasvassa.
  4. Imeytyvän hiilihydraatin päivittäinen määrä ei saisi olla alle 50 grammaa.
  5. Juo ainakin kaksi litraa puhdasta vettä päivittäin.
  6. Jätä väliin vehnäleivät ja syö runsaskuituista viljaa eri muodoissa.
  7. Syö viikottain myös kalaa, palkokasveja ja soijaa.
  8. Varmista, että saat riittävästi kalsiumia.
  9. Alhaisen energiamäärän syömisen ajan eli proteiinidieetillä ollessa, kannattaa käyttää monivitamiini valmisteita.

Jätä kommentti