Palautusjuomat

Massanlisääjät – Massanlisääjät ovat helppo tapa lisätä päivän kalorimäärää vaivattomasti. Massanlisääjä koostuu hiilihydraateista ja proteiinista.
Palautusjuomat – palautusjuomat ovat heti harjoittelun jälkeen nautittavia hiilihydraatteja ja proteiinia sisältäviä juomia. Niitten ero massanlisääjiin on se, että ne eivät sisällä juurikaan rasvaa ja usein vähemmän hiilihydraatteja.

Palautusjuomat ovat urheilusuorituksen jälkeen nautittuja juomia. Ne sisältävät huomattavia määriä hiilihydraatteja ja proteiineja, Koska proteiinien nauttiminen harjoituksen jälkeen on hyödyllistä, ovat palautusjuomat hyvä keino varmistaa proteiininsaanti sekä maksimaalinen hyöty.

Palautusjuomien hyödyt

Palautusjuomat muistuttavat jonkun verran massanlisääjiä, mutta sillä erolla että ne eivät sisällä juurikaan rasvaa kun taas massanlisääjissä rasvaprosentti on varsin suuri. Myös hiilihydraattien määrä massanlisääjissä on pienempi kuin palautusjuomissa. Proteiinia tulisikin saada heti treenin jälkeen, jotta katabolisen tilan vaikutuksilta vältyttäisiin. Kehossa on kaksi aineenvaihdunnan tilaa; anabolinen ja katabolinen. Anabolinen on rakentava tila, jolloin lihakset kasvat ja kehittyvät. Pitkäkestoinen ja tuloshakuinen treeni aiheuttaa katabolisen eli kuluttavan tilan, jolloin heti treenin jälkeen aineenvaihdunta ja keho jäävätkin helposti kuluttavaan tilaan ja treenin hyödyt haihtuvat. Tämän takia anabolisen eli rakentavan tilan käynnistäminen heti treenin jälkeen on ensiarvoisen tärkeää. Tähän tarvitaan proteiinia ja muita rakennusaineita joita kasvavat lihakset tarvitsevat, muutoin lihakset alkavat kuluttamaan itseään
Ei olekaan sattumaa että kaikki palauttavat tuotteet ovat nestemäisessä muodossa, sillä neste imeytyy kudokseen huomattavasti kiinteä ainetta nopeammin. Hydrosoidut eli suomeksi esipilkotut proteeinit sekä aminohapot imeytyvät huomattavasti nopeammin, kun elimistö ei joudu tekemään töitä niiden hyödyntämiseksi.

Palautusjuomia saa valmiina pulloissa että jauheina, joista voi sekoittaa juoman itse

Palautusjuomia on saatavilla valmiiksi sekoitettuna sekä jauhepakkauksina. Aloittelijan kannattaa kokeilla valmiita juomia joissa vaikuttavat määrät ovat kohdallaan, mutta pidemmän aikavälin käytöllä jauhepakkaukset, joista juoman voi sekoittaa itse, ovat huomattavasti halvempia.
Halvoissa ja ehkäpä tunnetuimmissa palautusjuomissa on pelkkiä hiilihydraatteja. Hiilihydraatit katkaisevat katabolisen tilan, mutta eivät anna ravintoa lihaksille. Sen takia juomassa tulisi olla sekä hiilihydraatteja että proteiineja. Useat juomat sisältävät lisäksi mineraaleja, jotka ehkäisevät treenin aikana tulleita kramppeja. Palautusjuomat eivät kuitenkaan yksistään riitä, ne toimivat lähinnä ensiapuna salilla heti treenin jälkeen. Onkin äärimmäisen tärkeää antaa elimistölle työkalut ja ravintoa viimeistään kaksi tuntia suorituksen jälkeen proteiinipitoisen ruoan muodossa. Palautusjuomaan voi anabolista tilaa tehostaakseen sekoittaa vielä t-lusikallisen kreatiinia, argiinia, glutamiinia ja leusiinia sekä muita elimistölle tärkeitä aminohappoja!

Palautusjuomat sopivat kaikille

Palautusjuomien hyödyistä on kiistelty pitkään. Useat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että selvää vaikutusta juomien nauttimisella treenin jälkeen on. Voi toki miettiä, ja kannattaakin, että mitä palautusjuomaa käyttää sillä hienosti brändättyinä osa niistä maksaa isojakin summia. Gatoradea Poweradea ei kannata käyttää, koska ne sisältävät vain hiilihydraatteja, vaan huomio kannattaa kiinnittää monipuolisia hiilihydraatteja, proteiineja, mineraaleja sekä aminohappoja sisältäviin jauhemaisiin palautusjuomiin, josta voi itse sekoitella omat juoman salille. Nettikaupat ovatkin pullollaan palautusjuomia, joten hintavertailu tuo sievoisia säästöjä! Palautusjuomista ei haittaa ole, joten niitä voi nauttia niin kehonrakentajat kuin kuntoilijatkin.

Tämän tyyppisten tuotteiden hyöty on kyseenalainen. Tosin se, että tuotteet sisältävät proteiinia tarkoittanee, että jotain hyötyä niistä varmasti on. Joissain tutkimuksissa on tultu siihen lopputulokseen, että palautusjuoman nauttiminen ei olisi järkevää. [1]
Vastaavasti löytyy paljon aineistoa, joiden valossa palautusjuomat voidaan nähdä hyödyllisinä. [2,3,4]. Jotkut tutkimukset osoittavat, että palautusjuoma on tehokkaimmillaan kun se nautitaan ennen harjoitusta, eikä sen jälkeen. [2]

Kaikesta huolimatta pidämme palautusjuoman nauttimista järkevänä. Todistusaineisto ei ole kiistatonta, mutta se on melko vakuuttavaa. Proteiinin nauttiminen harjoituksen jälkeen ja ennen on todettu hyödylliseksi, ja palautusjuomat sisältävät proteiinia. Hiilihydraattienkin nauttiminen vaikuttaa ainakin teoreettisesti järkevältä.

Massanlisääjät ovat käytännössä melko samaa tavaraa, proteiinit ja hiilihydraatit ovat vain eri suhteessa. Rasvaakin saattaa olla enemmän. Niiden hyödyllisyydestä/hyödyttömyydestä emme löytäneet juurikaan näyttöä, mutta mikäli kaloreita halutaan saada päivittäin lisää, on massanlisääjä kätevä. Se miten massanlisääjän käyttö vaikuttaa lihasmassan/voiman hankkimiseen on epäselvää.

Jätä kommentti