Painonhallinta

Painonhallinnalla tarkoitetaan pysyvää terveyttä, joka syntyy oikean ravinnon ja liikunnan yhdistelmästä. Painonhallintaa on siis jojo – laihduttamisen vastakohta. Laihdutuksen tavoitteena tulisikin olla terveellisten elämäntapojen noudattaminen, ei pelkästään pikainen laihtuminen.

Parhaat vinkit pysyvään painonhallintaan

Moni laihduttaja on kokenut painajaismaisen koettelemuksen erilaisten dieettien parissa, jotka laskevat painoa nopeasti, mutta nostavat sen taas pian takaisin. Etenkin naisten yleinen ongelma on itsensä kituuttaminen liian vähillä kaloreilla, jolloin paino laskee nopeasti. Kun laihdutuskuurin jälkeen palataan normaaliin ruokavalioon, painoa alkaakin kertymään. Oikeanlaisella ruokavaliolla ja riittävällä liikunnalla saavutetaan pysyvä ihannepaino, joka ei nouse edes herkuttelupäivien jälkeen.

Ruokavalion merkitys ihannepainossa pysymisessä

Uuteen ruokavalioon kannattaa tutustua huolella. Hyvä keino pysyä terveellisisen ruokavalion no on pitää ruokapäiväkirjaa. Voit kirjoittaa ylös päivittäiset syömisesi, jolloin pysyt kärryillä mitä syöt. Monet meistä saavat miltei huomaamattaan liikaa kaloreita. Päivittäiset valinnat kannattaa tarkastella uudestaan, mieti esimerkiksi paljonko päivittäisiin kahveihisi pistät sokeria, ja olisitko valmis jättämään sen pois? On myös varmasti sanomattakin selvää, että kaikki turhat sokerit ja rasvat tulee jättää pois laihduttaessa.Unohda siis karkit, pullat, sokeriset limut ja hampurilaiset. Kävele päättäväisesti herkkuhyllyjen ohi kaupassa, ja valitse suklaapatukan sijasta terveellinen hedelmärahka. Varsinkin paljon sokeria syövien ensimmäiset päivät ilman herkkuja voivat olla vaikeita. Sokeri aiheuttaa riippuvuutta, ja makeanhimon poistamiseen ei auta muu kuin aika. Kun olet muutaman päivän ilman sokeria, huomaat ettei sitä enää tee mieli! Ruokavaliossa tulisikin keskittyä proteiineihin, hyviin hiilihydraatteihin ja terveellisiin rasvoihin. Parhaita proteiininlähteitä ovat liha, kala, soija, sekä maitotuotteet. Hiilihydraateista tulisi valita kokojyvä, eli vaalea leipä jätetään täysin pois. Myös perunaa, pastaa ja riisiä tulisi syödä mahdollisimman vähän, ja valita niistäkin kokojyvävaihtoehdot. Kokeile aterialla vaihtaa peruna esimerkiksi salaattiin tai keitettyihin kasviksiin. Rasvoja ei dieetillä saa missään nimessä jättää pois, vaan valita voin tilalle mieluummin kasviöljyjä. Esimerkiksi rypsi-, oliivi-, hamppu-, ja auringonkukkaöljy ovat loistavia valintoja, sisältäen runsaasti tarvittavia omega-rasvahappoja. Liikkuvan ihmisen tulisi huolehtia myös vitamiineista, joita saa runsaasti hedelmistä ja marjoista. Hyvä joka aamuinen tapa on tehdä terveellistä smoothieta, tai tuorepuristettua mehua raikkaista hedelmistä.

Painonhallintaa liikunnan avulla

Liikunnasta tulee hyvä olo, ja kroppa kiittää. Jotta liikunnasta saisi tarvittavan ilon, pitää sen olla hauskaa. Valitse siis itsellesi sopivin laji, oli se sitten uinti, tanssi, rullaluistelu tai painojen nostelu. Laihduttajan suurin virhe on lopettaa liikunnan harrastaminen, heti kun paino on toivotussa lukemassaan. Liikuntaa tulisi kuitenkin harrastaa säännöllisesti, läpi koko elämän. Se pitää elimistön terveenä, nostaa vastustuskykyä ja estää monien sairauksien syntymistä. Kun liikut vähintään kolme kertaa viikossa, ei painosi pääse nousemaan. Muista myös, että laihtuessasi menetät automaattisesti myös lihasmassaa. Viimeistään nyt kannattaa siis tutustua lähimmän kuntosalisi tarjontaan. Lihasharjoittelu kiinteyttää vartaloa, sekä kasvattaa voimaa.

Jätä kommentti