Low Carb Dieetit

Nykyään nämä matala tai vähä hiilihydraatti dieetit ovat suuressa suosiossa. Tätä dieetti-tyyppiä kutsutaan monilla eri nimillä kuten low carb, karppaus, ala-karppaus, matala-hiilihydraatti dieetti tai vähä-hiilihydraatti dietti. Tähän liittyen löytyy kaikkea kirjoista, ilmaisista ravintosuunnitelmista, netti diettaus sivustoista ihan tuhansiin erilaisiin low carb resepteihin.

Miljoonat ihmiset ympäri maailmaa ovatkin hyötyneet näistä dieeteistä. Tunnetuin näistä lienee Atkins Dieetti. Muita suosittuja ovat South Beach Dieetti, Zone Dieetti sekä Suzanne Sommers Dieetti. Jokainen näistä dieeteistä sisältää ravinto-oppaoita, reseptejä sekä muita hyödyllisiä vinkkejä siihen kuinka sinä pystyt laihduttamaan ja sen jälkeen pitämään uuden painosi kurissa.

Tutkijat eripuolilla maailmaa ovat todenneet Atkinsin dieetin tehokkaaksi painonpudotus menetelmäksi, mutta dieetin vaikutuksesta terveyteen on kiistelty runsaasti ja on esitetty sen olevan jopa terveydelle vaarallinen ja epäterveellinen.

Robert Atkins, joka keksi tämän dieetin, esitti, että laihtuminen perustuu ns. ketoosiin. Ketosiin pyritään välttämällä hiilihydraatteja ja syömällä pääsääntöisesti vain proteiinipitoista ruokaa. Atkins kehitteli teoriaa ketoosista ja keksi mm.  että dieetti vaikuttaa siten, ettei elimistö mene säästöliekille, jolloin kulutusta tapahtuu entiseen tapaan. Samoin hän arveli ettei elimistö pysty varastoimaan tällöin rasvaa.

Viimeaikoina on kuitenkin esitetty tutkimuksia,  joiden mukaan Atkinsin dieetin teho perustuu sen ruokahalua vähentävään vaikutukseen. Dieetillä oleva henkilö henkilö saa vähemmän energiaa kuin normaalia ruokavaliota noudattava henkilö, sen tähden koska hiilihydraatteja pyritään välttämään ja koska hiilihydraateilla, toisin kuin rasvalla, ei ole kylläiseksi tekevää vaikutusta.

Atkinsin dieetin kolme hyvää puolta.

 1. Atkinsin dieetti polttaa pois rasvaa kehosta. Se on yksi aika olennainen asia. Kun aloitat atkinsin dieetin, kehosi siirtyy hiilihydraattejen sijaan hankkimaan energiaa polttamalla rasvaa ja tämä on juurikin dieetin pääidea. Eli Polttaa rasvaa. Perinteiset dieetithän perustuvat siihen, että syöt vähemmän (eli saat vähemmän kaloreita) jolloin keho joutuu lopulta käyttämään omaa rasvaansa energian saamiseksi, Atkinsin dieetti taas perustuu siihen, että hiilihydraatteja saadaan vähemmän, siirtyy keho rasvanpolttotilaan liki välittömästi.
 2. Sinulla ei ole nälkä Atkinsin dieetillä! Eikö olekin aika iso plussa perinteisiin nälkäkuuridieetteihin verrattuna? Tällä dieetillä sinä syöt pääosin lihaa jokaisella aterialla saadaksesi tarvittavan määrän proteiinia. liha taas pitää sinut pidempään kylläisenä, koska sen ruuansulatusprosessi kestää pidempään.
 3. Atkinsin dieetillä väitetään myös olevan terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia (painonpudotuksen lisäksi). Tutkimuksissa on pystytty näyttämään viitteitä mm. kolesteroolin sekä verenpaineen laskemiseen ja jopa lievittävän diabeteksen oireita.

Atkinsin dieetin kolme huonoa puolta.

 1. Atkinsin dietin sivuvaikutuksista tunnetuimpia ovat kenties mahdollinen ummetus sekä pahanhajuinen hengitys.
 2. Aluksi olo saattaa tuntua väsyneeltä, koska keho vaihtaa polttoaineensa hiilareista rasvasta saatuun energiaan. Väsymys kuitenkin helpottaa jo muutaman päivän päästä kun alat tottua Atkinssin dieettiin.
 3. Atkinssin dietillä syöt vähemmän vihanneksia ja näin ollen sinun täytyy huolehtia mineraalien, kuidun ja kalsiumin saannista.

Dieetti on hyvä aloittaa parin viikon pituisella ns. induktiojaksolla. Tällöin päivittäinen hiilari (hiilihydraattimäärä) rajoitetaan 20 grammaan. Silloin ns. ketoositila syntyy jo muutaman päivän kuluessa ja rasva alkaa palamaan. Kun induktiovaihe alkaa olla takana, aletaan nostaa hiilarien määrä viisi grammaa per viikko siihen saakka kunnes painon lasku pysähtyy. Viimeisenä on ylläpitovaihe jolloin hiilareita syödään sen verran, että paino pysyy vakiona.

Hyviä ja huonoja puolia löytynee lisää, mutta tuossa nyt oli muutama. Sinun kannattaa jutella lääkärisi kanssa ennenkuin alat kovin dramaattisia muutoksia ruokavalioosi tekemään. Tee se myös varsinkin silloin jos olet alle 18v, raskaana tai imetät. Nämä vinkit on tarkoitettu vain tiedon saamiseksi, en ota mitään vastuuta jos päätät kokeilla niitä.

Atkinsin dieetillä oleva tulee siis kylläiseksi vähemmällä energiamäärällä kuin jos hän söisi hiilihydraattipitoista ravintoa.

Atkinsin dieetti ja siihen kuuluvia ruokia ovat tyypillisesti erilaiset kokolihatuotteet ja vältettäviä ruokia ovat mm. leipä ja viljatuotteet.

Keto Dieetti

Ketodieetti, tuo kummallinen sana jonka käyttäjät ovat niitä pyöreämpiä tyyppejä joiden suupielistä alkaa valua kuola kun mainitset jonkin ruoka-aineen joka sisältää hiilihydraattia. Mikä se oikein on?

Ketodieetillä on ensinnäkin erinomaisen monta nimeä, joista ’ketogeeninen dieetti’ lienee virallisin. Muita nimiä ovat esim. Atkins, protein power, HP-VLC diet, jne. Nimi kertoo edelleen harvinaisen vähän asiaan vihkiytymättömille. Ketodieetti on ruokavalio, jota noudatettaessa keho alkaa käyttää energialähteenä ’ketoneja’ glukoosin(verensokeri) sijaan. Tämä muutos jota ennen on pidetty jopa myrkytystilana, saadaan aikaan olemalla syömättä hiilihydaatteja, koska kaikki imeytyvät hiilihydraatit muuttuvat ennen pitkää glukoosiksi. Kun keho huomaa ettei glukoosia ole saatavilla, sen on pakko käyttää muita energiamuotoja.

Glukoosin ja gylkogeenivarastojen ehtyessä maksa alkaa valmistaa ketoneja(lähinnä rasvahapoista). On olemassa jokin pieni määrä eri ketoneja (5-10 en muista) ja niillä on omituisia nimiä joista mieleen tulee lähinnä kynsilakanpoistoaine tai elintarviketeollisuuden ongelmajätteet.

Ketoosi on mielestäni kahdesta syystä laihdutukselle(rasvanpoltolle) edullinen tila:

 1. Sen aikana insuliinin eritys on minimalista joka optimoi rasvanpalamista ja estää energian varastoimista rasvasoluihin (tai yleensä mihinkään).
 2. Koska kehon pääasiallinen energianlähde on kokonaan poissa pelistä, joudutaan vaihtoehtoisia energiavaroja käyttämään runsaasti, rasva siis palaa.

En suosittelisi ketodieetillä oloa kuin 4vk pätkissä, varsinkaan urheilijalle tai lihasmassan rakentamisesta/säilymisestä kiinnostuneelle seuraavista syistä:

 1. Lihasten rakentaminen on useistakin syistä ketodieetillä lähes mahdotonta
 2. Rasvan lisäksi toinen mahdollinen varapolttoaine on aminohapot joista keho voi valmistaa glukoosia. Nämä aminohapot keho voi ottaa joko ruokavaliosta tai lihaksistasi. Insuliinin poissaolo tekee lihasproteiinin purkamisesta entistä helpompaa. Osaatko sanoa ’katabolia’?
 3. Kova treenaaminen on tuskaa kun lihasten glykogeenivarastot ovat tyhjät ja verensokeri alhaalla. Isot lihakset vaativat kovaa treeniä.

On mahdollista yrittää kiertää dieetin haittapuolia ja korostaa positiivisia puolia. Esim. hiilihydraattien nauttiminen juuri ennen tai jälkeen treenin ei vaikuttane dieetin rasvanpolttotehoon. Tri. Atkinsin mukaan hiilihydraatteja ei tulisi nauttia enempää kuin 20g./päivä jotta keho pysyisi ketoosissa, mutta enemmän urheilijat huomioon ottanut Lyle McDonald ’antaa luvan’ syödä 50-100g hiilihydraattia/päivä kunhan tästä lähes kaikki syödään n.30min ennen tai HETI jälkeen treenin. 100g hiilihydraattia/päivä on jokatapauksessa erittäin alhainen määrä urheilijalle eikä veren insuliinitaso pysy koholla pitkin päivää.

Jätä kommentti