L-tyrosiini

L-Tyrosiinin väitetään mm. lisäävän vireystilaa sekä kestävyyttä ja tehoa urheilutaessa. Näiden väitteiden takana ei kuitenkaan ole tutkimuksia, päin vastoin esimerkiksi tässä Brighamin yliopistolla tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että tyrosiinin nauttimisella ei ollut vaikutusta urheilusuoritukseen [1].

Lukuisat tutkimukset ovat kuitenkin havainneet tyrosiini olevan hyödyllistä yksilöillä, jotka ovat kovan stressin sekä väsymyksen alaisena ja altistuvat kylmille olosuhteille [2]. On myös todettu tyrosiinin auttavan yksilöitä, jotka altistuvat pitkälle univajeelle [3,4]. Nämä positiiviset vaikutukset ovat olleet vähentynyt stressistä johtuva painon putoaminen[2], vähentyneet määrät stressiin liittyviä hormooneita kehossa sekä paremmat tulokset kognitiivissa kokeissa[5,6,7]. Tuloksia on saatu niin eläin- kuin ihmiskokeissakin.

Tyrosiinilla ei vaikuta olevan vaikutusta mielentilaan, konginitiiviseen tai fyysiseen suoritumiseen normaaleissa oloissa [9,10,11]. Kokeeet ovat tehty pitkälti 500mg-1500mg annoksilla. Yli 12g annoksia ei suositella, ja ne saattavat johtaa dopamiinitasojen laskuun. Tyrosiini saattaa vähentää muiden aminohappojen imeytymistä.

Aineen ei voi sanoa olevan erityisen hyödyllinen urheilijalle, paitsi ehkä pitkittyneen todella raskaan suorituksen aikana. Sen on kuitenkin haivaittu olevan hyödyllinen kokaiinivieroituksessa sekä mahdollisesti myös nikotiinivieroituksessa [11].

Annostus

500mg-1500mg päivässä

Jätä kommentti