L-karnitiini

L-karnitiini on yksi 20 elimistön tuottamasta aminohaposta. Sen tarkoitus on vaikuttaa rasva-aineenvaihduntaan. Karnitiini vie aminohappoja solujen mitokondrioihin tehden niistä energiaa. Laihduttajat sekä mainostajat väittävätkin karnitiinilla olevan runsaasti rasvanpolttoa tehostavia vaikutuksia.Lisäksi tuotteeseen ovat hullaantuneet urheilijat sekä erityisesti kehonrakentajat sen testosteronia nostavien vaikutusten, sekä verisuonia laajentavan ominaisuutensa takia. Lisäravinteena sitä nauttivat myös kasvissyöjät ja erityisesti vegaanit, sillä valtaosa karnitiinista tulee eläinperäisen ravinnon kautta.

Toimiiko l-karnitiini?

Toisin kuin usein luullaan, elimistö tuottaa itse tätä aminohappoa, koska sen tehtävänä on huoltaa elimistön rasva-aineenvaihduntaa. Karnitiini kuljettaa aminohappoja solujen mitokondrioihin, jotka hajottavat sen energiaksi. Kuten muissakin aminohappotuotteissa, niiden ympärille on rakentunut varsinainen uskovaisten joukko, jotka hehkuttavat niiden suorastaan jumalallisia ominaisuuksia. L-karnitiini on todellisuudessa yksi “tehottomimmista” aminohappoperusteisista lisäravinteista, sillä useat tutkimukset osoittavat vaikutusten olevan liioiteltuja sekä jopa toimimattomia. Kliinisesti on todistettu, että karnitiinin nauttiminen lisäravinteena on lisännyt aivojen verenkiertoa. Myös yksittäisissä tutkimuksissa viikon kuurin jälkeen koehenkilöiden verisuonet ovat laajentuneet. Todistetusti karnitiini tuo myös pientä lisähyötyä palautumiseen voimaharjoittelun jälkeen.

L-karnitiini ei nosta testosteroniarvoja

Karnitiinilla ei ole todettu kuitenkaan olevan vaikutusta testosteronitasojen nousussa eikä siinä ole laihduttavia ominaisuuksia. Kehonrakentajat ovat tähän asti jopa ylistäneet sen vaikutuksia testosteronitasojen nousussa, mutta mikään tutkimus ei tue tätä väitettä. Samoin laihduttajien mielestä tällä aminohapolla on pakko olla aineenvaihduntaa ja sitä kautta laihdutusta tehostavia vaikutuksia koska se toimii välittäjänä rasva-aineenvaihdunnassa. Näin ei kuitenkaan valitettavasti ole. Mainospuheista huolimatta karnitiini-asetyyli ei pidennä ikää, vaikka aivojen verenkiertoa vilkastuttaakin. Harmi.

L-karnitiinin nauttiminen

Useimmiten karnitiini nautitaan joko jauhemaisessa muodossa, veteen sekoitettuna tai valmisjuomien kautta. Myös kielen alta imeyttäminen on kuulemma tehokkaaksi tavaksi todistettu. Karnitiinin hyötyjä suun kautta nautittaessa on kuitenkin kyseenalaistettu. Toistaiseksi muita tapa saada karnitiinia lisäravinteena ei kuitenkaan ole. Yleisen kuntosaleilla näkyvä annosmäärä on 2 grammaa kerrallaan. Karnitiinin nauttiminen ei ole vaarallista, mutta sen hyödyt ovat kiistanalaiset ja pienet. Aine on parhaimmillaan pieni lisäboosti jo valmiiksi hyvään treenaukseen sen verisuonia laajentavan vaikutuksen sekä voimaharjoittelun jälkeen tuovan nopeamman palautuksen takia. Rahalle kuitenkin saa parempaakin vastinetta.

Yleensä muodossa asetyyli-L-karnitiini. L-karnitiinin sanotaan olevan olennainen aminohappo rasvaaineenvaihdunnalle, minkä takia sillä uskotaan olevan rasvanpolttoa tehostavia vaikutuksia. L-karinitiinia saadaan lähinnä eläinkunnan tuotteista, minkä tagia vegaanien kannattaa harkita l-karnitiinin syömistä purkista. L-karnitiinilla on tärkeä rooli keskipitkien ja pitkien rasvahappojen viemisessä solujen mitokondrioihin, joissa ne muuttuvat energiaksi.

Käytetään kuljettamaan pitkäketjuisia rasvahappoja soluihin, eli se on tärkeä osa rasvan muuttamista energiaksi.
Asetyyli-L-karnitiinin on väitetty nostavan testosterooni tasoja ja pidentävän ikää.

[1]Suun kautta nautittuna vain noin 20% asetyyli-L-karnitiininista imeytyy verenkiertoon, ja on epäselvää onko asetyyli-L-karnitiinilla suun kautta nautittuna juurikaan posiitivisa vaikutuksia.

Asetyyli-L-karnitiinin on todettu virkistävän vanhusten [2] aivotoiminta, mutta väitteitä testosteroni tasojen nousemisesta tai pidemmästä iästä emme voi vahvistaa.

Jätä kommentti