L-arginiini

L-arginiini on ehdollisesti välttämätön aminohappo, joka toimii kehossa lihasproteiinin rakennuspalikkana. Arginiini näyttelee myös roolia joukossa erilaisia psykologisia toimintoja. Arginiinilla on merkittävä vaikutus typpioksidin tuotantoon.

Arginiini on aminohappo, jota keho ei pysty tuottamaan luonnollisesti. Siksi sen nauttiminen ruokavaliossa on erittäin tärkeää.

Arginiinia on paljon pähkinöissä ja siemenissä sekä rusinoissa ja suklaassa. Koska arginiini vaikuttaa kehossa typpioksidin tuotantoon sitä käytetään usein seksuaalisen suorituskyvyn parantamisessa. Arginiini on suosittu lisäravinne urheilussa samaisesta syystä sekä myös siksi, että arginiini pystyy vähentämään haitallisia aineita kehossa, arginiini vapauttaa kehossa kasvuhormonia sekä nopeuttaa rasva-aineenvaihduntaa. Arginini myös auttaa hallitsemaan suolan määrää kehossa.

Arginiini yhdistettynä yleensä sitruliini-mallattiin sekä muutamaan muuhun aminohappoon on todettu tehokkaaksi yhdistelmäksi tehostamaan typpioksidin tuotantoa kehossa. Typpioksidi tehostaa verenkiertoa kehossa, mikä tekee siitä erittäin mielenkiintoisen aineen kuntoilijoille ja kehonrakentajille sillä lisääntynyt verenkierto tarkoittaa enemmän happea ja ravinteita lihaksissa.

Typpioksidi vaikuttaa myös endorfiinijärjestelmään sekä vapauttaa GnRH hormoonia joka on vastuussa lutenisoivan hormoonin vapauttamisesta. Tämä hormooni taas käynnistää kehossa testosteronin tuotannon.

Keho käyttää arginiinia hyödyntäessään kreatiinia, ja argininii on typpioksidin (NO) välitön edeltäjä kehossa. Tämän vuoksi arginiinin väitetään usein tehostavan kreatiinin vaikutusta, ja arginiinia on useissa NO tuotteissa, missä sen väitetään parantavan verenkiertoa.

Arginiinin on [1] todettu nostavan kasvuhormoonitasoja, mutta on kyseenalaista ovat vaikutukset tarpeeksi pitkäaikaisia jotta vaikutuksista olisi hyötyä urheilijoille.

Tutkittua tietoa arginiinin vaikutuksista löytyy melko vähän. On kyseenalaista, onko arginiinin nauttiminen ravintolisänä kannattavaa, sillä sitä luultavasti saa normaali ruokavaliosta tarpeeksi eikä ole selvää näyttöä siitä, että ylimääräisen arginiinin nauttiminen suun kautta antaisi merkittävää hyötyä.

Arginiinin käyttäjistä moni kokee saaneensa paremman ”pumpin” treeneissä, mikä viittaisi parempaan verenkiertoon. Moni sanoo myös unenlaatunsa parantuneen. Emme kuitenkaan voi antaa l-arginiinin arvosanaksi enempää kuin kaksi tähteä, koska tutkittu tieto puuttuu.

Kuka arginiinia tarvitsee?

Kaikki. Etenkin lapset ja nuoret, urheilijat, laihduttajat sekä vanhukset. Aikuisilla arginiinia pidetään ei-välttämättömänä aminohappona, mutta lapsille se on täysin välttämätön immuunijärjestelmän kehityksen kannalta.

Vammasta parantuvien ihmisten arginiinin tarve on koholla. Myös ihmiset, haluavat parantaa seksuaalista suorituskykyään hyötyvät arginiista.

Kovaa treenaavilla urheilijoille arginini on hyödyksi myös siksi, että se parantaa immuniteettia mikä vuorostaan vähentää sairastumisia.

Urheilijoiden kannattaa kuitenkin nauttia arginiini typpioksidi tuotteen seassa eikä yksinään. Näin arginiinin kaikki hyödyt saadaan parhaiten esille.

Annostus
Edellä mainitussa tutkimuksessa käytettiin 20g kerta-annosta. Jotkut lähteet kuitenkin väittävät, että jo 3 gramman annoksella olisi kasvuhormoonitasoa nostava vaikutus, mutta tätä tietoa tukevaa tutkimusta emme onnistuneet löytämään.
Arginiinia suositellaan nautittavaksi 3g-5g ennen ja jälkeen harjoituksen, sekä ennen nukkumaan menoa.

Jätä kommentti