Kookosöljy

Kookosöljy eli kookosrasva on kookoksen lihasta eritettävää kiinteää rasvaa, jolla on monia hyödyllisiä terveysvaikutuksia. Aasiassa ja Tyynenmeren saarilla öljyä käytetään runsaasti ruoanlaitossa ja jopa polttoaineena. Suomessa kookosöljy on kohtuullisen tuntematon elintarvike, mutta sen käyttö on viime vuosina lisääntynyt. Se lasketaankin kuuluvaksi ns. “superfoodeihin”.

Kookoksella huono maine

Kookosöljyllä on muihin kasviöljyihin verrattuna varsin huono maine sen sisältämien tyydyttyneiden rasvahappojen takia. Kookosöljystä lähes 90% onkin tyydyttyneitä rasvahappoja. Kookosöljy sisältää seitsemää eri tyydyttymätöntä rasvahappoa kuten lauriinihappoa, myristiinihappoa sekä palmitiinihappoa.

Kaikki tyydyttyneet rasvat eivät ole elimistölle haitaksi

Yleinen harhaluulo onkin että kaikki tyydyttyneet rasvahapot ovat haitaksi terveydelle. Kookoksesta saatava rasva sisältää paljon keskipitkäketjuisia rasvahappojen, joista etenkin lauriinihapon on tieteellisesti todistettu olevan hyväksi terveydelle. Kookoksesta saatava rasva onkin erittäin hyvä lauriinihapon lähde.

Kookoksen terveyshyödyt:

– Tukee immuniteettijärjestelmän toimintaa ja parantaa ruoansulatusta.
– Parantaa kalsiumin ja magnesiumin imeytymistä.
– Edesauttaa muiden rasvahappojen, erityisesti omega 3:sen imeytymistä.
– Voimakas antioksidantti ja ikääntymistä estävän pregnenolonin muodostaja (Väite kiistanalainen. Superfood-huuhaa mahdollinen).
– Ei sisällä kolesterolia.

Kookosöljy on erinomainen paistorasva

Muihin öljyihin verrattuna kookoksen rasva kestää erittäin hyvin kuumennusta ja säilyy pitkään. Se ei härskiinny helposti kiinteässä muodossa ja on käyttökelpoista noin kaksi vuotta hyvin säilytettynä.
Kookosrasva sulaa 24,5 celsiuksessa ja sen syttymispiste on 170 celsiusta. Korkean syttymispisteensä takia se on yksi parhaista rasvoista paistamiseen ja säilyttää hyvin ravintoarvonsa kuumennettaessa.

Kookosrasvan suurin tuottajamaa on Filippiinit. Jopa 7% Filippiinien kokonaisviennistä koostuu kookosrasvasta. Muita merkittäviä kookosrasvan tuottajamaita on Malesia sekä Thaimaa. Erikoinen piirre liittyy myös kookoksen keräystapaan; useilla pienillä tiloilla kookoksia keräävät koulutetut apinat, jotka keräävät jopa 30 metriä korkeista puista kypsät kookokset talteen.

Yleisimmät kookosöljytyypit

Raffinoitu kookosöljy Maissa joissa kookoksen rasvaa käytetään ruoanlaitossa yleisesti, etenkin Malesiassa ja Filippiineillä, raffinoitu kookosöljy on yleisin ruokaöljy. Se on pääosin hajutonta ja mautonta ja sopii kaikkien ruokien valmistukseen.

Raffinoimaton kookosöljy Alkuperäisempi, parhaiten öljyn ominaisuudet säilyttävä muoto on raffinoimaton kookosöljy. Tästä öljystä voidaan myös käyttää nimitystä “Extra virgine”. Toisin kuin raffinoidussa öljyssä, raffinoimaton öljy on säilyttänyt kookokselle ominaisene tuoksun sekä maun.

Fraktinoitu ja hydrogenoitu kookosöljy
Näiden kahden lisäksi markkinoilta löytyy myös fraktioitua sekä hydrogenoitua öljyä.
Fraktioidussa kookosöljyssä pitkäketjuiset triglysedit on poistettu jolloin jäljelle on jäänyt ainoastaan tyydyttyneet rasvat. Fraktioitu öljy kestää lähes ikuisesti.
Hydrogenoituun öljyyn on lisätty vetyä, joka on muuttanut useat tyydyttyneet rasvahapot tyydyttyneiksi. Tämän öljytyypin tunnistaa siitä, että öljyn rakenne on muuttunut juoksevaksi.

Jätä kommentti