Ketoosi dieetti

Ketogeeninen, eli ketoosiin johtava dieetti on suosittu painonpudotustapa. Dieettejä on monia, tunnetuimpana mainittakoon “Atkins”. Ketoosi on seurausta vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta. Se on aineenvaihdunnantila, jonka seurauksena rasvahapoista muodostettujen ketoaineiden pitoisuus veressä kohoaa. Ketoosi ei ole siis vaarallista, se on aivan luonnollinen tila.

Miksi ketoosiin?

Ketoosi on todistetusti hyvä keino pudottaa painoa, sillä se hillitsee nälkää, jolloin ei joudu kärsimään kurnivasta vatsasta, eikä varmasti tule sortumaan liikasyömiseen. Ketoosn aikana elimistössä tapahtuu seuraavaa: veren insuliinipitoisuus laskee, ja glukagonipitoisuus nousee, jolloin elimistö lopettaa ravintoaineiden varastoinnin, ja ryhtyy purkamaan niitä. Tällä tavalla elimistö pyrkii pitämään sydämen ja aivot kunnossa, eli huolehtii niiden energiansaannista. Aivot pitävät glukoosia, ja ketoaineita ravintonaan. Rasvat ja proteiinit taas ovat suurempia molekyylejä, jonka takia eivät ajaudu aivoihin. Ketoosissa urheilukaan ei ole ongelma, ja on tietenkin suositeltavaa rasvanpolton kannalta. Varsinkin noin viikon kuluttua ketoosin alkamisesta, vireystaso nousee huippuunsa, ja liikkuminen on helpompaa. Kannattaa harrastaa aerobista liikuntaa, kuten kävelyä, hölkkää, aerobicia, tanssia, uintia tai hiihtoa. Salillakin voi käydä, mutta tulisi välttää kaikkein raskaimpien painojen nostamista.

Miten päästä ketoosiin?

Ketoosidieettiin olisi hyvä valmistautua noin viikon ajan syömällä kevyemmin. Näin valmistellaan kehoa suureen muutokseen, ja dieetin aloittaminen on helpompaa. Hiilihydraatit on jätettävä pois ruokavaliosta, tai niitä syödään hyvin vähän. Rasvoja voi nauttia vapaasti, niin paljon kuin huvittaa. Hiilihydraatit korvataan siis rasvalla, sekä proteiinilla. Kalorien saantia tulee tietenkin valvoa, onhan kyseessä dieetti. Sokerinpuutos voi tuntua tukalalta ja mahdottomalta aluksi, mutta jo parissa päivässä olo kohenee huomattavasti, ja huomaat ettei hiilihydraatteja ehkä tarvitakaan. Ketoosin alussa, saatat huomata hengityksesi muuttuneen pahanhajuiseksi. Se on aivan normaalia, ja johtuu siitä, että ketoainetuotannosta syntyy hieman asetonia, joka haihtuu keuhkojen kautta. Ketoosia mitataan apteekista saatavilla Ketostix-tikuilla. Ne on tarkoitettu diabeetikkojen tilanseurantaan, ja niillä voi testata kätevästi, milloin ketoosi on alkanut. Ensimmäiset päivät dieetillä ovat muutenkin rankimpia, väsymys ja uupumus on kova. Se kuitenkin korjaantuu hyvin nopeasti, ja muutaman päivän sisällä on hyvin pirteä olo! Ketoosidieetti on siis hyvä laihdutustapa terveelle, aikuiselle ihmiselle. Siitä ei ole todettu olevan haittaa, ja ketoosia käytetäänkin hoitomuotona epileptikoille. Tutkimusten mukaan, epileptikot eivät saa yhtä usein kohtauksia, ollessaan jatkuvasti ketoosissa. Ainoastaan diabeetikkojen, ja muiden pitkäaikaissairaiden ei tule kokeilla ketoosidieettiä, myös lääkkeiden käytöstä tulisi keskustella lääkärin kanssa tällaista dieettiä suunniteltaessa.

Jätä kommentti