Karppaaminen – vähähiilihydraattinen ruokavalio

Karppaaminen on tämän hetken trendi. Useat terveysintoilijat ovat alkaneet vannoa vähähiilihydraattisen ruokavalion nimeen. Hiilihydraatteja pidetään haitallisina, ja niitä tulisi syödä vähän koska hiilihydraatteja pidetään pääsyyllisenä lihoamiseen. Asiasta käydään tällä hetkellä keskustelua niin puolesta kuin vastaankin. ”Hiilareita” välttelevät ovatkin syömättä sokeriapitoisia ruoka-aineita sekä tärkkelyspitoista ruokaa kuten valkoista riisiä, makeisia, pullaa sekä vaaleaa leipää. Karppauksessa sallittuja ruoka-aineita ovat kuorimaton riisi, marjat, pähkinät vihannekset (väriltään vihreät) sekä Atkinsin dieetistä tutut lihat, kanat, kalat sekä kananmunat. Karppaamisesta ennustettiin nopeasti ohi menevää muotivillitystä, mutta vähähiilihydraattisesta dieetistä on monille muodostunut pysyvä elämäntapa.

Onko karppaamisesta hyötyä?

Vuonna 2005 Lundin yliopistossa tehty tutkimus osoitti, ettei eläinrasvoilla oli elimistölle pitkäaikaisia vaikutuksia. Tyydyttyneiden ja tyydyttymättömien rasvojen ei ole todettu vaikuttavan veren kolesterolipitoisuuteen. Myös sydän- verisuonitauteihin ei rasvoilla liene vaikutusta. Karppaajien mielestä ongelma onkin transrasvoissa, jotka lisäävät sydänsairauksien määrää. Transrasvoja ei esiinny vähähiilihydraattisissa ruoissa, vaan pitkälle prosessoiduissa eineksissä joissa on nopeita hiilihydraatteja.

Karppaajat syövätkin varsin rasvaisesti ja pyrkivät välttämään ainoastaan teollisesti valmistettuja margariineja sekä uppopaistoon käytettäviä rasvoja. Sydänvaivoja ilmeisesti aiheuttavatkin ruoan korkeat glykemeeniset kuormat. Näitä kuormia syntyy nopeista hiilihydraateista ja sokerista. Glykemeeniste kuormion vaikutus terveyteen kielteisesti onkin ainoita asioista, joista karppaamisen kannattajat ja vastustajat ovat yhtämielisiä.

Suurin ero onkin suhtautumisessa vihanneksiin ja muihin kasviksiin. Kun yleisesti ottaen kasvisten terveellisyydestä vallitsee varsin laaja konsensus tiedeyhteisössä, pitävät karppauksen kannattajat terveellisempänä pääasiassa eläimistä saatavia proteiineja. Karppaus mahdollistaakin laihduttamisen ilman lihasmassan vähentymistä, sillä eläinpohjainen ruokavalio pitää proteiinin saannin riittävänä. Myös vihannekset ovat kuitenkin suositeltavien tuotteiden niiden tuoreuden vuoksi, mutta pääpaino useimmilla karppaajilla on eläinperäisissä ruoissa.
Vähähiilihydraattista ravintoa nauttivat eivät syö pitkälle prosessoituja ruokia, sipsejä, popcornia tai muuta lohturuokaa eivätkä virvokejuomita tai alkoholia. Maitovalmisteita suositellaan niistä saatavan kalsiumin vuoksi. Karppaajat uskovat myös vähähiilihydraattisen ruoan vähentävän 2.tyypin diabetestapauksien määrää

Karppauksesta ristiriitaisia mielipiteitä

Lääketieteen asiantuntijat ovat kuitenkin huolissaan vähähiilihydraattisen ruokavalion korkeista rasva- ja proteiinin määrästä. Suuri määrä valkuaisaineita ravinnossa voi olla haitaksi. Myös tyydyttyneiden rasvojen suuri saanti aiheuttaa lääkäreille päänvaivaa, sillä asiaa koskevat tutkimukset ovat kesken ja osin ristiriitaisia. Myös kokojyvävilja, jota mahdollisuuksien mukaan karppauksessa pyritään välttämään, on ravintoaineiltaan ihmiselle hyvin tärkeä osa terveellistä ruokavaliota. Näitä ravinto- ja hivenaineita on vaikea korvata muilla tuotteilla.

Ravinnon yksipuolisuus voikin olla merkittävä terveyhaitta pitkäaikaisessa karppaamisessa. Ihminen on jo pitkän matkaa kehityksensä kaaressa ollut sekasyöjä ja lajityypilliseltä luonteeltaan keräilijä, jolle on maistunut niin kasvikset kuin eläinperäisetkin tuotteet. Kohtuus kaikessa voikin olla avain terveelliseen, luonnonmukaiseen elämään, ja lihatuotteiden yletön käyttö voikin olla vahingollista. Ihminen ei kuitenkaan pohjimmiltaan ole pelkkä lihansyöjä.

.

Jätä kommentti