Kalanmaksaöljy ja kuntosali

Kalanmaksaöljy valmistetaan useimmiten turskakalan maksasta. Se sisältää huiman määrän D-vitamiinia, sekä hieman vähemmän A- ja E-vitamiinia. Se sisältää myös runsaasti tärkeitä omega-3-rasvahappoja. Nämä rasvahapot ovat EPA – ja DHA – happoja, joita ei saa helposti muista lähteistä, kuin kalasta. Kalanmaksaöljyä nautittiin entisaikoina A-ja D-vitamiinien puutteen hoitoon. Nykyään sitä käytetään lähinnä Omega-3-rasvahappojen takia.
EPA- ja DHA-hapot ovat tärkeitä etenkin solukalvojen rakennusaineina, sekä eikosaneiden lähtöaineina. Eikosanoidit ovat hormonin kaltaisia yhdisteitä, jotka säätelevät elimistön monia toimintoja, kuten tulehdusreaktioita, verisuonten tonusta, sekä verihiutaleiden toimintaa. EPA – ja DHA vaikuttavat positiivisesti etenkin sydän-ja verisuonitautien sekä reuman hyväksi.

Kalanmaksaöljyn hyödyt treenissä

Kalanmaksaöljyn sisältämät EPA – ja DHA – hapot ovat hyödyllisiä yleisterveydelle, mutta ovat avuksi myös rasvanpoltossa, tehostavat immuunijärjestelmää ja vahvistavat sydäntä. Kalanmaksaöljyllä vältät siis flunssat, jotka vievät sinut sängynpohjalle pitkäksi aikaa, ja pakottavat pitämään taukoa treenaamisesta. EPA – ja DHA – hapot auttavat myös lihaskivuissa, sekä estävät ja rauhoittavat tulehduksia. Rasvanpolton kannalta kalanmaksaöljystä on todella hyötyä, sillä se tehostaa rasvan palamista, ja näin ollen poistaa läskiä.

Kalanmaksaöljyn ravintoaineet:

Omega-3-rasvahapot ovat hyväksi sydämelle, verisuonistolle ja aivoille.
D-vitamiini auttaa rakentamaan, sekä ylläpitämään vahvoja lihaksia, luustoa ja hampaita.
A-vitamiini on hyväksi näölle, limakalvoille ja vastustuskyvylle.
E-vitamiini on antioksidantti, ja suojaa mm. solujen hapettumiselta.
Kalanmaksaöljyn on todettu vähentävän alttiutta depressioon. Sen positiivista vaikutusta keskittymiskyvyn paranemiseen on myös tutkittu. Kuitenkaan varmoihin tuloksiin ei olla päästy, mutta monet tutkimukset ovat osoittaneet kalanmaksaöljyllä olevan positiivista vaikutusta mm. kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön, skitsofreniaan, lasten keskittymisvaikeuksiin ja ADHD:een.

Kalanmaksaöljy vs. kalaöljy

Kalanmaksaöljyn lisäksi markkinoilla on kalaöljyä, joka on valmistettu rasvaisen kalan lihasta. Kalan liha sisältää 10-30 % omega-3-rasvahappoja (mm. EPA ja DHA), sekä pienissä määrin muita tyydyttyneitä ja tyydyttymättömiä rasvahappoja. Kalaöljy valmistetaan usein sisältämään n. 30-0 % omega-3-rasvahappoja. Kalaöljy ei kuitenkaan sisällä vitamiineja. Kalanmaksaöljyn sisältämät A-ja D-vitamiinit ovat rasvaliukoisia, eli liikakäytöstä voi olla haittaa. Tältä kannalta kalaöljy on turvallisempi vaihtoehto, vaikkei kalanmaksaöljyä ohjeiden mukaan käyttävän tarvitsekaan pelätä vitamiinien yliannostusta.
Kalanmaksaöljy on monien mielestä epämiellyttävän makuista. Nykyään onkin saatavilla monia kalanmaksaöljykapseleita, jotka niellään veden kera. Ne ovat mauttomia. Kala-allergikkojen tulee olla varovaisia tuotteen käytön suhteen, vaikka siitä onkin poistettu kala-allergiaa aiheuttavat proteiinit. Joitakin jäänteitä proteiinista on silti voinut jäädä. Koska A-ja D-vitamiinit ovat rasvaliukoisia, ja liikakäyttö voi aiheuttaa maksan toiminnan häiriöitä, iho-ja luustomuutoksia, sekä hyperkalsemiaa, ei tuotetta tule käyttää yhtäaikaisesti muiden A- ja D- vitamiinivalmisteiden kanssa. Kalanmaksaöljyä ei suositella käyttämään kesällä, kun D-vitamiinia saadaan riittävästi auringosta. Parempi vaihtoehto kesäksi on kalaöljyvalmisteet, joissa on rasvahapot talella, mutta ei vitamiineja.

Jätä kommentti