Haaraketjuiset Aminohapot (BCAA)

Haaraketjuisten (BCAA) (l-leusiini, l-vaniili, l-isoleusiini) aminohappojen väitetään stimuloivan lihaskasvua, nopeuttavan palautumista, ylläpitävän lihasmassaa ja suorituskykyä dietillä sekä parantavan voimaa ja kestävyyttä.

Haaraketjuisten aminohappojen vaikutusta on tutkittu melko paljon. Tutkimuksissa on todettu [1] parantavan suorituskykyä ja vähentävän hapenkulutusta, [2] vähentävän harjoittelun aiheuttamaa kataboliaa (eli lihaskudoksen hajoamista), [3] ylläpitävän suorituskykyä dietillä sekä [4] lisäävän proteiinisynteesiä nautittuna yhdessä hiilihydraattien kanssa ennen harjoitusta.

Haaraketjuisia aminohappoja voidaan hyvällä syyllä pitää melko toimivana tuotteena. Mitään huomattavaa ja nopeaa lisäystä treenitehoihin tai lihasmassaan on turha odottaa, mutta pitkäaikaisella käytöllä on todettu vakavasti otettavissa tieteellisissä tutkimuksissa positiivisia vaikutuksia.

AnnnostusEdellä mainituissa tutkimuksissa käytettiin 7-15 g BCAA tuotetta päivässä. Tuotetta on laajasti saatavilla, ja hinnatkin ovat nykyään melko alhaisia.  Monessa tuotteessa suositellut annokset ovat kuitenkin liian pieniä. Tuotetta on yleensä tapana nauttia ennen ja jälkeen harjoituksen.

Jätä kommentti