Chia-siemen

Chia-siemen on mintun sukuinen kasvi, joka kasvaa Meksikossa ja Guatemalassa. Kauan sitten siemenet olivat osa maya-intiaanien perusruokavaliota. Chia-siemenet saadaan Salvia Hispanica nimisestä kasvista. Chia luokitellaan yrtiksi ja alkuperäiskielessä “chia” tarkoittaa “öljyistä”. Chia-siementen väri vaihtelee vaaleasta tummaan. Chian sanotaan olevan hyvä apukeino laihduttamiseen ja sisältävän runsaasti terveydelle hyödyllisiä ravinteita. 

Chia-siemen sisältää runsaasti Omega-3:sta

Chia-siemen on loistelias Omega-3-rasvahappojen lähde. Kasvikunnan tuotteista chia-siemen on ehdottomasti yksi parhaimmista tyydyttymättömien rasvahappojen lähde. Joidenkin tulkintojen mukaan yksi ruokalusikallinen chia-siemeniä sisältää saman verran omega-3 rasvahappoja kuin 250-gramman lohipala. Kaksi ruokalusikallista chia-siemenistä valmistettua jauhoa sisältää 530 milligrammaa omega-3 rasvahappoja. 530 milligrammaa omega-3 rasvahappoja täyttää 30% miesten päivittäisestä saantisuosituksesta ja noin 50% naisten arvioiduista päivän tarpeesta.

Proteiinipitoinen ja ravinteikas siemen

Chiassa on runsaasti proteiinia. Muihin siemeniin verrattuna chia-siemen sisältää noin kaksi kertaa enemmän laadukasta proteiinia. Siemenen runsas proteiinipitoisuus antaa keholle lisäenergiaa ja pitää näläntunteen loitolla. Chia-siemen sopii hyvin myös laihduttamisen tueksi. Chia-siemen sisältää myös kuitua, antioksidantteja, vitamiineja (A, B1, B2, B3) sekä mineraaleja, eritoten kalsiumia, magnesiumia, rautaa ja sinkkiä. Runsaan B-vitamiini pitoisuuden ansiosta chia-siemen sopii hyvin luonnolliseksi lisäravinteeksi kasvisruokailijoille.

Chia-siemenistä puuroa ja energiajuomaa

Chia-siemenillä on geeliytyvä ominaisuus. Se sisältää geeliytyvää kuitua, joka reagoi kun siemeniä liottaa nesteessä. Geeli on hyväksi suolistolle ja lisää kylläisyyden tunnetta. Se myös edistää ruoansulatuksen toimintaa. Geeli on mautonta ja hajutonta ja se sopii hyvin esimerkiksi jogurtin sekaan. Geelin voi esimerkiksi maustaa makunsa mukaan vaikkapa kanelilla. Chia-geeliä voi valmistaa sekoittamalla puoli litraa vettä ja 4 ruokalusikallista siemeniä. Seos on valmista noin 20 minuutissa. Valmis geeli säilyy jääkaapissa kaksi viikkoa. Toinen tunnettu tapa nauttia chia-siementen ravinteikkuudesta on valmistaa siitä niin kutsuttua iskiateeta. Iskiateeta on valmistettu meksikolaisten tarahumara-intiaanien heimossa vuosisatoja. Iskiate virkistää ja auttaa kehoa palautumaan liikuntasuorituksen jälkeen. Iskiate: 2-3 desilitraa vettä 2 teelusikallista chia-siemeniä 1 limen mehu 1 teelusikallinen hunajaa Sekoita ainekset veteen ja anna siementen geeliytyä noin 10 minuuttia. Nauti!

Ravintoarvot / 100g:

Energiaa 524kcal Proteiinia 21g Rasvat 31,4g: Omega-6 rasvahapot 5,9g Omega-3 rasvahapot 20,3g Kolesteroli 0g Hiilihydraatit 37,5g Ravintokuidut 33,5g E-vitamiini 29g

Mistä chia-siemeniä saa?

Chia-siemeniä myydään lähes kaikissa luontaistuotekaupoissa. Se on yksi luontaistuotekauppojen suosituimmista tuotteista. Siemenen kilohinta on noin 12-15 euroa. Verkkokaupoista voi löytää hyvin edullisia tarjouksia chia-siemenestä.

Jätä kommentti