Beeta-alaniini

Beeta-alaniini (usein myös beta-alaniini, mikä on kirjoitusvirhe)  ainoa luonnossa esiintyvä beeta-muotoinen aminohappo jota muodostuulihaksissa aminohappo histidiinin kanssa karnosiiniksi, joka on näiden kahden aminohapon dipeptidi. Karnosiinipitoisuudet nousevat sekä suun kautta nautitun karnosiinin ettäbeeta-alaniinin myötä, mutteivat poikkeustapauksia lukuunottamatta histidiinin nauttimisella.

Ihmisellä suun kautta nautittu karnosiini hajoaa ensin ruoansulatuksessa molekyylisidoksen hajottavan entsyymin myötä beeta-alaniiniksi ja histidiiniksi ja siitä edelleen aminohapot yhdistävän entsyymin myötä luustolihaksissa takaisin karnosiiniksi. Suun kautta nautittu beeta-alaniini nostaa lihasten karnosiinipitoisuuksia paljon kustannustehokkaammin kuin karnosiini. Karnosiinivalmisteen “sisältämä” beeta-alaniini on nimittäin pullokaulakomponentti, jonka nauttiminen on tehokkain tapa nostaa lihasten karnosiinipitoisuuksia.

Alfa-alaniini tukee kehon energian tuotantoa, proteiini synteesiä ja entsyymien toimintaa. Beeta-alaniini sen sijaan edistää lihasten korkeita karnosiinitasoja. Korkeat karnosiinitasot lihaksissa taas tarkoittavat voimakkaampia ja kestävämpiä lihaksia.

Kohonneet karnosiinitasot lihaksissa voivat kehittää lihaksen kykyä käsitellä haitallisia aineita jopa 20%, pääosin esimerkiksi maitohappoja jotka haittaavat lihaksen toimintaa. Näin beeta-alaniinin nauttiminen voi dramaattisesti pidentää lihasten kestävyyttä ja huomattavasti parantaa niiden suorituskykyä raskaassa harjoittelussa. Beeta-alaniinin on todettu nostavan lihaksen karnosiinitasoja jopa 40%.

Viimeisimmät tutkimukset osoittavat että beeta-alaniini on erityisen hyödyllistä, kun sen kanssa nautitaan kreatiini monohydraattia. Tämän kombinaation on todettu lisäävän voimaa sekä lihasmassaa enemmän kuin nämä tuotteet erikseen nautittuina.

Beeta-alaniinin on tutkimuksissa todettu nostaneen lihaksen karonisiinipitoisuutta 37%-47%. [1] Lihaksen karonisiinipitoisuuden lisäyksen taas on lukuisissa tutkimuksissa todettu lisäävän suorituskykyä. [2]

Beeta-alaniinin todettiin samassa tutkimuksessa lisänneen lihaksen kestävyyttä huomattavasti.[1] Tämä viittaisi siihen, että beeta-alaniini saattaa hyvinkin lisätä tiukkaan sarjaan pari toistoa lisää

Beeta-alaniinista on ilmeisesti hyötyä monenlaisessa urheilussa, mm. koska se toimii karnosiiksi yhdistyttyään mm. tehokkaana maitohappopuskurina, vaikuttaa kalsium-magnesiumpumpun aineenvaihduntaan, typpioksidin muodostumiseen sekä toimii monipuolisena antioksidanttina lihaksissa nopeuttaen palautumista ja parantaen suorituskykyä. Beeta-alaniinin tehokkuus on varmennettu useissa tuoreissa yliopistotutkimuksissa. [3]

Annostus:
Positiivisia tuloksia on saatu noin 5g päivä annostuksella. Beeta-alaniini voi aiheuttaa joillakin henkilöillä ihon vaaratonta kihelmöintiä yli 1.5g annoksilla.

Jätä kommentti